"Duży żółty" atakuje sieci korporacyjne
16 grudnia 2006, 11:36eEye security poinformowała, że korporacyjne komputery są od dwóch dni atakowane przez robaka "Big Yellow”. Szkodliwy kod wykorzystuje lukę w oprogramowaniu antywirusowym firmy Symantec.

Serwery na światło
9 marca 2007, 13:14Niewielka firma Lightfleet zapowiada, że w lipcu rozpocznie sprzedaż serwerów wyposażonych w łącza optyczne, które pozwolą na szybszą transmisję danych wewnątrz maszyny. W serwerze Beacon światło będzie przekazywało dane pomiędzy wieloma procesorami Xeon.

Laserem w powietrzu
12 lipca 2007, 09:27MX Air to laserowa myszka Logitecha, która może pracować zarówno na dowolnej powierzchni, jak i w powietrzu. Można z niej wówczas korzystać niemal jak z pilota.
Potrząsać do skutku
6 lutego 2008, 00:12Chociaż naukowcy nie są pewni, czy wirusy można uznać za formę życia, poświęcają sporo czasu na wynajdywanie nowych metod ich zabijania. Najnowszy sposób na pozbycie się niebezpiecznych cząstek materii organicznej to wibracje. Badacze z Arizona State University posłużyli się modelem matematycznym, aby znaleźć częstotliwości, które mogą doprowadzić do unieszkodliwienia prostych wirusów. Odpowiednio dobrane wibracje potrafią bowiem uszkodzić kapsyd (białkową powłokę) wirusa, bez której ten ostatni nie może atakować komórek.

Korzystasz z banku? Uważaj na Firefoksa i Operę
30 lipca 2008, 10:26Jedna z podstawowych zasad bezpieczeństwa dotyczących korzystania z online'owej bankowości brzmi: na stronę banku nie powinniśmy logować się z komputera, do którego dostęp mogą mieć inne osoby. Jeśli jednak korzystamy z takiej maszyny, powinniśmy uważać na edycje przeglądarek Firefox 3.x i Opera 9.x.

Symplektyczny wielbłąd a zasada nieoznaczoności
27 lutego 2009, 11:50Maurice de Gosson z Uniwersytetu Wiedeńskiego twierdzi, że zasada nieoznaczoności ma więcej wspólnego z geometrią symplektyczną niż z fizyką kwantową. Zdał on sobie sprawę, że teorie z dziedziny geometrii symplektycznej są paralelne do zasady nieoznaczoności.

Braidwood, główny wróg SSD?
7 września 2009, 09:43Gdy w 2006 roku Intel zaprezentował technologię Turbo Memory, rynek przyjął ją bardzo chłodno. Teraz o jej następcy, technologii Braidwood, mówi się, że może przyczynić się do upadku rynku dysków SSD.

Chiny wprowadzą białe listy?
22 grudnia 2009, 16:50Chińskie władze przyjęły nowe regulacje dotyczące Internetu. Znalazły się wśród nich zapisy, które mogą sugerować, że rządzący w Pekinie komuniści chcą wprowadzić do internetu ideę "białych list". To znacznie ograniczyłoby obywatelom Państwa Środka dostęp do Sieci.
Iluzja przyspiesza pobieranie plików
9 kwietnia 2010, 11:19Jedną z najbardziej frustrujących czynności związaną z obsługą komputera jest oczekiwanie na ściągnięcie pliku. Chris Harrison z Carnegie Mellon University uważa, że frustrację można zmniejszyć stosując wizualną sztuczkę, która oszuka nasz mózg sugerując, iż pobieranie odbywa się o 10% szybciej niż w rzeczywistości.

Programowe ulepszanie żywności
28 października 2010, 15:43Obecność komputerów w każdej dziedzinie życia nie powinna już zaskakiwać, ale w technologii żywności? Specjalne oprogramowanie TagFinder pomoże firmie Metabolomic Discoveries GmbH ulepszać produkty żywnościowe.